Sóc de la generació que als 70 va veure les galàxies a la pantalla del cinema a la Guerra de les Galàxies i que als 80 les va mirar a la de la tele, al Cosmos de Carl Sagan. La mateixa generació que als 90, a la pantalla de l’ordinador, va crear la Wold Wide Web, la web oberta de Tim Berners-Lee, la digitalització de la Galàxia Gutenberg.
També sóc de la generació que es pensava que l’any 2000 aniríem amb vespinos voladors, vestits de paper d’alumini i de cap de setmana a la Lluna.
Ho va expressar molt bé, Buzz Aldrin, el segon home en caminar damunt la Lluna, en una entrevista el 2012 al MIT Technology Review: “Em vau prometre colònies a Mart i enlloc d’això m’heu donat ha estat Facebook”.
I tenia tota la raó del món. Era evident que no teníem cap colònia a Mart i que el gran invent del primer quart segle XXI eren les xarxes socials. El que no era tan evident era la colonització i privatització de la Galàxia Gutenberg —de la web oberta— que en pocs anys quedaria en mans de pocs.
Avui, les empreses propietàries de xarxes socials, sistemes operatius mòbils i botigues d’aplicacions són els guardians de la galàxia; són l’Imperi de la Guerra de les Galàxies.
Una altra galàxia és possible
La Galàxia que us presentem és tot el contrari. Es basa en la filosofia de la web oberta, on per accedir a una aplicació només cal saber-ne la URL: funciona amb qualsevol navegador i qualsevol dispositiu.
És per això que a Galàxia hi trobareu aplicacions accessibles amb el navegador, de franc o que tinguin una versió gratuïta i que hi siguin en català. Els anys de la Guerra de les Galàxies també eren anys d’adhesius de “Volem viure plenament en català”. Galàxia també neix per ajudar els internautes del país a viure plenament en català, també en digital.
És per això que Galàxia compta amb el suport de SoftCatalà, una associació de voluntaris amb 27 anys d’història i amb una Creu de Sant Jordi, que ha fet una feina incommensurable per a que puguem viure plenament en català. Ells, com Buzz Aldrin, també se’n van adonar que Facebook no era un pas endavant per la web oberta, sinó tot el contrari.
A Galàxia hi trobareu més de 235 aplicacions en línia, de qualitat, de franc i en català, classificades en 12 categories que van des de l’aprenentatge fins al lleure passant per la imatge i la gastronomia. Una col·lecció que creix cada dia.
Com que entenem que la tecnologia la fan persones per ajudar altres persones, darrera Galàxia, a més d’algorismes, també hi ha persones. Les seleccions editorials les fan persones d’Accent Obert junt amb Softcatalà; les llistes, les categoritzacions, les recomanacions, tot. En aquest sentit ens assemblem més als editors de Filmin que no pas al l’algorisme de Netflix.
Una Galàxia oberta a tothom
I la gràcia és que la Galàxia és oberta a tothom: si sabeu d’alguna aplicació, o sou desenvolupadors i en feu, i penseu que hauria de formar part de Galàxia, digueu-nos-ho. Si s’escau, l’hi afegirem. Sabem que hi ha un Jedi en alguna galàxia llunyana que està fent aplicacions meravelloses… i encara no ho sabem.
Aquesta presentació és també una crida a les organitzacions públiques i privades que tenen necessitats digitals en català, però no troben el que busquen o no els convenç el que tenen. Parlem-ne. Galàxia vol ser un pont entre les necessitats de les organitzacions i el talent dels creadors.
Així doncs, us convidem a navegar per la Galàxia amb la convicció que cada visita que hi feu, cada clic a l’URL d’una aplicació, cada enllaç que compartiu i cada suggeriment que ens feu, ajuda a restablir el balanç de la força.
Josep M. Ganyet