Amb motiu del llançament del projecte Galàxia, Albert Cuesta publica un article al Diari Ara en què reivindica el valor d’una infraestructura digital oberta i en català.
Accent Obert i Softcatalà presenten el catàleg Galàxia de serveis web disponibles en el nostre idioma
Necessitem editar un PDF urgent i obrim la botiga d’aplicacions del telèfon. Volem planificar una ruta per a les vacances i cerquem al navegador “millors aplis de mapes”. Hem d’organitzar una reunió amb antics companys d’escola i descarreguem la primera aplicació que trobem, sense mirar si està en català. Situacions quotidianes que il·lustren una paradoxa del nostre temps: mentre reclamem poder viure plenament en català, quan es tracta d’eines digitals sovint acceptem qualsevol idioma i ens conformem amb plataformes tancades que limiten la nostra autonomia.
El nou catàleg Galàxia, promogut per Accent Obert –l’antiga Fundació.cat– i Softcatalà –el col·lectiu de voluntaris guardonat recentment amb la Creu de Sant Jordi per la seva tasca de foment del català a les TIC–, arriba per posar remei a aquests dos errors habituals. Es tracta d’un repositori obert i viu d’eines digitals en català que aspira a fer possible la vida digital en la nostra llengua en tots els àmbits, del personal al professional.
Un univers de 250 eines en creixement
El catàleg, que l’ARA ha pogut veure en primícia tot i que s’obrirà al públic (a l’adreça https://galaxia.cat) dijous vinent, neix amb gairebé 250 eines agrupades en una desena de categories: educació; imatge i vídeo; jocs; llengües; mapes i viatges; música i pòdcasts; productivitat; referència; salut, benestar i esports; TV i cinema; i utilitats. Aquesta última és ara com ara la més poblada, un “calaix de sastre” que va des de l’editor de diagrames Draw.io fins al traductor d’imatges SVG de Wikimedia.
L’objectiu és que la constel·lació vagi creixent amb aportacions comunitàries. Qualsevol persona pot proposar eines noves mitjançant un formulari i el repositori també s’anirà ampliant amb aplicacions existents que vagin incorporant el català.
“Volem recuperar l’esperit de la web oberta, perquè amb les plataformes privatives internet ha acabat funcionant al dictat de mitja dotzena d’homes blancs, que a sobre no ens cauen bé”, explica a l’ARA Josep Maria Ganyet, responsable del projecte Galàxia com a ambaixador d’Accent Obert. En aquest sentit, Galàxia funciona com el Yahoo! dels inicis: un catàleg de contingut supervisat per humans.
Els criteris galàctics
No totes les eines disponibles en català tenen cabuda a Galàxia. El projecte s’ha dotat dels anomenats “criteris galàctics”, sis requisits que garanteixen la qualitat del catàleg. El principal és la disponibilitat completa en català: l’eina ha de ser funcional i comprensible en la nostra llengua, tot i que no s’exclou la presència d’altres idiomes.
El segon criteri, el més admirable pel que té de promoció de la web oberta, és la preferència per les aplicacions web, per sobre de les específiques per a determinats sistemes operatius. Això facilita l’accés a les eines digitals en català des de qualsevol dispositiu i sense necessitat d’instal·lar res.
El tercer és el respecte a la intimitat. Galàxia aposta per un entorn digital ètic i segur i per això valora les eines que respectin la privadesa dels usuaris, minimitzant rastrejos innecessaris. El quart criteri és la qualitat: es prioritzen eines que compleixin estàndards de qualitat, independentment de la popularitat.
L’accés gratuït és el cinquè criteri. Es valoren positivament les eines que ofereixin una opció gratuïta o freemium, tot i que no es rebutgen les de pagament si disposen d’una versió o funcionalitats bàsiques gratuïtes. Finalment, es prefereixen les eines amb manteniment i actualitzacions regulars.

Llegeix aquí la resta de l’article.
Albert Cuesta